fredag 14 december 2012

Efterlängtade receptet

 
Ja, här kommer nu receptet på den gudomligt goda choko-kakan! Enjoy! Obs! Du behöver två kakformar med löstagbara botten! Du kan helt bra baka bottnen föregående dag och förvara i kylskåpet. Eller baka hela kakan samma dag. Hur som helst. Men, kom ihåg att låta bottnen svalna ordentligt, annars har du en hel del rinnande frosting runt kakfatet.
 
 
Blanda ihop socker, mjöl, kakaopulver, bakpulver, matsoda och salt. Tillsätt äggen, mjölken, oljan och vanilj-aromen och vispa med elvisp i ca. 2 minuter. Till slut rör in kokande vatten (behöver inte koka när du rör in vattnet, men ångande hett ska det vara). Dela degen i två kakformar (med löstagbart botten) och grädda i ugnen i 180 grader ca. 35 min. Testa med cocktail-pinne att kakan är färdig.
 
Låt bottnen svalna ordentligt, lägg fast ut dom en stund, på så sätt försäkrar du att bottnen inte är varma när du breder på frostingen.
 
Vispa smält smör, kakaopulver, florsocker, cream-cheese och vanilj-aromen med hjälp av elvisp. Tillsätt grädden och blanda tills smeten blir slät. Lägg ca. 1/3 av frostingen mellan de två kakbottnen, och bred resten ovanpå kakan och på sidorna. Ställ kakan i kylskåpet en stund innan servering. Kakan håller flera dagar i kylskåpet.
 
Om jag kommer rätt ihåg så är det ursprungliga receptet från nån gammal Olivia-tidning.
 
Enjoy!


4 kommentarer:

  1. Tack för receptet! Skall testa imorn :)

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  2. Låter helt super gott. Måste verkligen testa denhär. Me va e de för skillnad mellan bakpulver och matsoda? o e vaniljarom samma som vaniljsocker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är faktiskt inte helt säker på vad skillnaden mellan bakpulver och matsoda (bikarbonat) är, tror att matsodan på något sätt reagerar med mjölken. Är dock inte helt säker. Nånstans läste jag att man kan byta ut matsoda till bakpulver, att man då dubblar mängden (från t.ex. 1tsk matsoda till 2tsk bakpulver), men när detta recept har både och så är jag inte helt säker ifall man kan göra det. Och vanilj-arom är flytande vanilj-essans, ifall du använder vaniljsocker så tror jag att du måste använda ganska mycket. Hoppas detta hjälpte!

      Radera