tisdag 10 juni 2014

Cheesecake-receptetHej på er! Några av er önskade recept på ostkakan som jag bakade förra veckan. Jag vet så exakt den känslan när man tröttnat på vissa råvaror (som t.ex. rabarber eller äppel) helt enkelt för att man "ätit sig mätt" på sina egna recept. Den här ostkakan blev verkligen god och är sist och slutligen relativt lätt att laga även om den kräver tid. Kakan passar bäst till ett större gäng, den räcker till över 10 personer. Själva receptet hittade jag här.

Börja med sylten helst några dagar innan kakan ska avnjutas. Skala och skär rabarbern i bitar. Skala ingefäran och riv på rivjärn. Lägg frysta jordgubbar, rabarber, riven ingefära, syltsocker och kanelstäng i en kastrull och låt koka på låg värme utan lock i 10-15 minuter. Låt svalna och låt stå i kylskåp över natten. Plocka bort kanelstängen.

Mosa Digestive-kexen antingen med hjälp av en mixer eller genom att sätta kexen i en plastpåse och med hjälp av en kavel mosa till små smulor. Smält smöret och rör ihop med kex-smulorna. Lägg bakplåtspapper på bottnen av ett kakbotten med löstagbara kanter och tryck ut kex-smeten på bottnen och upp mot kanterna av formen. Lägg formen i kylskåpet medan du tillreder fyllningen.

Tvätta och torka citronen. Riv det gula skalet fint med hjälp av ett rivjärn in i en skål dit du sedan mäter cream cheese, creme fraiche, socker och vaniljsocker. Rör om tills smeten är slät. Tillsätt vetemjölet genom en sil och rör om. Rör ner äggen och äggulan en i sänder och blanda smeten kraftigt mellan varje ägg.

Ställ ugnen på 185 grader och grädda endast kakbotten i 10 minuter. Ta ut bottnen ur ugnen och minska värmen till 165 grader. Häll sylten över bottnen och häll sedan fyllningen ovanpå sylten. Grädda kakan i ugnen i ca. 60 minuter tills ostfyllningen blivit fast. Fyllningen ska inte vara för lös (den får och ska vibrera när man flyttar på kakan, men en vågaktig rörelse betyder att fyllningen är för lös).

Stäng av värmen på ugnen men lämna kakan in i ugnen. Lämna ugnsdörren på glänt (några cm bara) t.ex. genom att sätta en trädslev mellan dörren och låt kakan svalna. Detta hindrar ytan från att krackeleras. När ugnen har helt svalnat kan du ta kakan ur ugnen. Låt svalna ytterligare och lägg sedan i kylskåpet över natten.

Innan kakan ska serveras avlägsna kanterna på formen och ställ på ett fat. Dekorera med t.ex. jordgubbar och mynta.

Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar