tisdag 9 april 2013

Fniss
Hej på er! Roligt att inse på basen av förra inlägget att det faktiskt finns 4 personer som läser denhär bloggen, ha ha.
 
Tog några bilder från andra vardagsrummet idag, är så otroligt nöjd över att både kalamondin- och olivträdet överlevt vintern inne hos oss, och att dom båda dessutom ser ut att må riktigt bra. Kalamondinträdet har knoppar som slår ut vilken dag som helst och olivträdet har vuxit massor. Eller ja, alla de gröna bladen på olivträdet har vuxit på dom senaste 3 månaderna. Enda träd som jag inte lyckades övervintra var fikonträdet och det stör mig så otroligt mycket. Nåja, måste säkert skaffa en ny till sommaren istället. Älskar den gamla fåtöljen som min svärmor restaurerat och gett åt oss och den vita Aslak-stolen vid skrivbordet är mitt all-time nästbästa fynd, den följer hack i häl med det gamla egyptiska bordet jag fyndade förra året. Aslak-stolen har jag fyndat för flera år sedan på huuto.net för kanske en tia, nu får man betala långt över 100 euro för en begagnad. Och Arteks nyare variant kostar ju över 500 euro. Sjukt!
 
Hur mår era växter då? Är det nån som ni är extra glad över? Nån som ni aldrig trodde att skulle klara av vintern men som gjorde det ändå? Kalla mig galen, men jag tycker att det är superintressant att höra!
 
Och medan vi är igång, vad är ditt bästa fynd? Mitt bästa "gratis" fynd är en Finel Vegeta kastrull som jag råkade hitta på landet under huset. 
 
Nu ska jag slänga mig i soffan och vänta på era kommentarer. Haha.
 
Hoppas ni fått en bra start på veckan!

6 kommentarer:

 1. Hej igen,
  blev så imppad att du har fått ditt olivträd att överleva. Var då? Inomhus i rumsvärme? Vattna du mycket?... hur lyckades du? Do tell, please.
  Linnéa

  SvaraRadera
 2. Hej igen,
  blev så imppad att du har fått ditt olivträd att överleva. Var då? Inomhus i rumsvärme? Vattna du mycket?... hur lyckades du? Do tell, please.
  Linnéa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt vad det var som fick den att överleva, men jag hade den ute på trappan ( där den var ganska skyddad från vind osv.) ända tills kanske mitten av november. Den stod där ute fastän det var några minusgrader, men när vädret började bli kallare (i.e. -10 grader och neråt) flyttade jag in den i tamburen. I vår tambur är det ganska svalt (kanske 16 grader), och ganska genast efter att olivträdet tagits in och när den hade tinat började den växa och bilda något som jag antar var början till små oliver...men....dom torkade bort och kanske i början av december började den fälla sina blad. Jag vattnade inte så aktivt då, så detta kan vara orsaken. I början av januari flyttade jag olivträdet till vardagsrummet där det är mycket ljusare (vid dethär skedet fanns det inte ett endaste gammalt blad kvar på trädet), och plötsligt började jag märka att den gjorde nya skott. Jag vattnade ordentligt kanske 1-2ggr per vecka, vilket jag ännu också gör. Så, även om ditt olivträd skulle se dött ut så är den nödvändigtvis inte det. Ett sätt att testa ifall den lever är att försiktigt skrapa på stammen och se ifall det finns grönt där under. Om du bara ser brunt så är den nog död. Jag lyckades döda flera olivträd föregående vintern så det är nog trial and error som gäller hos oss. I januari-februari började jag tillsätta växtnäring i vattnet. Hoppas detta hjälpte!

   Radera
  2. tack för ett utförligt svar. kanske jag sku göra ett nytt försök, igen :)
   jag tycker att just olivträd är bland de finaste

   Radera
 3. Jaa, jag har så lite växter, kör på den andra orkidén för denna vinter, o den nya tycks oxå ha vissnat :(

  Men oj vad jag blev sugen på att skaffa ett olivträd nu, ha flera år velat ha ett, men just varit orolig för hur det ska gå med övervintringen. Vi har inget kallare utrymme som den sku kunna stå i, och olivträden brukar vara rätt så dyra (kring 90 e på plantagen?) Synd att jag missade HP detta år, såg att där fanns ett olivträd för 25e...

  sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt sett olivträd på Plantagen för under 20 euro, så kolla där! :) Jag lyckades döda ALLA växter i vår gamla lägenhet, här har jag mycket bättre flow som tur!

   Radera